Kép

Épületleírás

Malonyay Dezső 1905. július 3-án vásárolta meg a zuglói, Izsó utca 5. szám alatti telket, és szeptemberben kapta meg Lajta Béla terveire az építési engedélyt.

A tervezett villa – középtengelyében tetőemelettel bővített – egyemeletes épület volt. Két lakást tartalmazott: földszintjén hatszobásat, az emeleten egy ehhez hasonlót, amelyhez a második emeleten egy tágas dolgozószoba és egy nagyméretű konyha, továbbá cselédszoba csatlakozott. Az alaprajz alkalmazkodott a szabadon álló házakat a klasszicizmus óta jellemző hármas rendhez. A középső tengelyben a reprezentatív szféra helyiségei: a hall és a nappali, baloldalon a szalon és az ebédlő, jobbra a hálószoba, fürdőszoba, majd a nevelőnői szobával kiegészített gyerekszoba következett. Az emeleti lakás halljából lépcső vezetett a tetőtérbe, az annak középtengelyét elfoglaló „koporsó-födelű” dolgozószobához. Az alaprajz különlegessége abban állt, hogy mindkét lakásnak közvetlen bejárata nyílt a főhomlokzaton, de nem volt közös előtér és lépcsőház. A Malonyay-villa, ha első terve szerint megépül, nem okozott volna szenzációt. Igényesen megtervezett, mértéktartó szecessziós épület lett volna.

A módosított építési engedély 1906. október 13-án kelt. Az első változathoz képest az épület alaprajzát tükörképileg megfordították és a második emeletet teljes egészében beépítették. E szint beosztása megváltozott: a középvonalban a korábbi dolgozószoba, könyvtár néven, a helyén maradt, de tőle jobbra épült egy külön dolgozószoba is. Az alaprajz viszonylagos változatlansága mellett az épület külseje alapvetően módosult. A korábban a hatalmas tetőzet alatt tömzsiként ható szimmetrikus épület aszimmetrikus, két elkülönülő épületrészből álló nyúlánk házzá alakult. Eltűntek a szecessziós formajegyek, az épület szerkesztése rendezettebb, összefogottabb lett. A tetőzet sem kelti már az épülettestre boruló hatalmas sapka hatását, hanem fegyelmezett kontyolt nyeregtető formáját mutatja.

Malonyay Dezső 1909-ben eladta villáját gróf Haller Györgynének, aki 1912-ben Lux Kálmán tervei szerint beépítette a második emeleti nagy teraszt.

Gábor Eszter

Tervezés ideje
1905 - 1906
Építés ideje
1905 - 1906
Mai településnév
Budapest
Korabeli cím
VII. Izsó utca 5.
Mai cím
XIV. Izsó utca 5.
Építtető
Malonyay Dezső
Kivitelező
Csimár Károly
Épülettípus
villa
Épület mai státusza
áll
Geofield

Mai állapot dokumentációja