Kép

Épületleírás

A fővárosi zsidóság temetkezési ügyeinek intézését és karitatív feladatokat is ellátó szentegylet 1906-ban három új intézet létesítését határozta el újonnan megszerzett, hatalmas Amerikai úti telkén. A gyógyíthatatlan betegeket befogadó Szeretetház és a betegápoló nővérek otthona számára egy közös épületet, az idős házaspároknak ingyen lakást biztosító Menháznak egy különálló, kisebbet szántak.

A megtartott tervpályázatok során az első épület számára, kiváló alaprajzi elrendezése miatt Lajta Béla egyik tervváltozatát választották ki. Homlokzatait azonban elfogadhatatlannak minősítették: az építőbizottság igényeinek megfelelően az építésznek 1907-ben háromszor is át kellett terveznie azokat. Az 1908-ban építeni kezdett ház az évben tető alá is került, megnyitására azonban 1911 májusáig, teljes befejezésére pedig 1913-ig várni kellett.

Az épület három lépcsőháza közül az északi a férfi, a déli a női szárny négy-négy tizenegy fős kórtermét szolgálta ki, a főlépcsőház körül a fizetőbetegek egy- és kétágyas szobái kaptak helyet. Két-két kórteremhez egy nappali tartózkodó és egy fedett levegőztető-loggia tartozott.

Az egyetlen fennmaradt, 1908. évi tervsorozat homlokzatai a szigorú szimmetriától eltekintve egyértelműen az Eliel Saarinen és társai tervezte Finn Nemzeti Múzeum hatásáról árulkodnak. Az 1909-es homlokzatrajzról a legtöbb finnes részlet már hiányzik – a terméskőburkolat viszont immár az első emelet sávjában is megjelent. A népi tetőformák monumentális változatainak felhasználása és a főbejárat klasszicizáló, timpanonos kialakítása révén 1911-ig tovább módosult összkép egyéni és monumentális, de tagadhatatlanul kissé heterogén lett. Az elhúzódó kivitel miatt az épületen a Lajta-iroda ornamentális stílusának 1909 és 1913 közötti alakulása is jól nyomon követhető.

 

Bibliográfiai adatok

Vadas Ferenc: Pesti Chevra Kadisa Szeretetháza. In: Gerle János - Csáki Tamás: Lajta Béla. Budapest, Holnap, 2013. 131-138. p. 

Csáki Tamás: Lajta Béla és a pesti neológ hitközség: épületek és olvasataik. 

Tervezés ideje
1906.04 - 1910
Építés ideje
1908.04 - 1912
Mai településnév
Budapest
Korabeli cím
VII. Amerikai út 9-11.
Mai cím
XIV. Amerikai út 57.
Építtető
Pesti Chevra Kadisa
Kivitelező
Bloch és Holitscher
Épülettípus
kórház
Épület mai státusza
részben átépítve
Geofield

Más pályázók tervei

Archív fotók

Levéltári iratok

Sajtóanyag

Utóélet, átalakítások

Mai állapot dokumentációja