Kép

Épületleírás

"Kapunk tehát egy gyönyörű monumentális teret a város közepén, amelynek északi oldalán a Szent István templom gyönyörű épülete fog kellőképp érvényre juthatni, szembe vele a tér hosszmetszetén egy új evangélikus templom fog állni, amelyet a tervező homlokzattal a bazilika felé fordít, [a tér] nyugati oldalán a központi városháza épülete, amelyet már az ezredéves emlékmű helyéről lehet majd látni. Egy hatalmas perspektíva, amely Páris axiális megoldásaihoz hasonló! Végre egy városháza, amely forgalmi középpontban áll, mint a müncheni, mint a brüsszeli városházák, a város forgalmas, nagy piacán, a nyugati kultúra nagy metropolisának székházaihoz hasonlóan, pezsgő élettel. Mert a városházában üzletek kell, hogy legyenek. A Fürdő utcai oldalon, a Harmincad utcai részen és a Bécsi utca és a Fürdő utca között.

Üzletek kellenek a városházában, és ilyen mennyiségben, mert jövedelmezni fognak és az építkezésbe fektetendő tőkét jórészt törlesztik.

Ezen a téren elhelyezhetjük majd nagyjaink szobrát, úgy, mint sehol eddig ebben a városban, kellő monumentalitással, a tengelyekben, kellő intimitással a parkban és a járdák mentén.

És ez a tér olcsó, mert ilyen naggyá épp a csatlakozó utcák és terek teszik."

b.: Budapest jövője. Lajta Béla építő terve. In: Az Újság, 1910. XI. 13. 53. p.

Tervezés ideje
1910.11.13
Mai településnév
Budapest
Épülettípus
városrendezési terv
Épület mai státusza
nem épült meg
Geofield